Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-20 03:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/150-listan/2014/11/27/138-lysande-orgie-i-gramelerade-kontorsmiljoer/

150listan

138. Lysande orgie i gråmelerade kontorsmiljöer

Film • Bo Widerberg: “Mannen på taket” • År 1976

När Widerberg bestämde sig för att filmatisera Maj Sjöwall och Per Wahlöös deckare ”Den vedervärdige mannen från Säffle” bytte han spår och gav sig in i thrillergenren. De flesta minns nog ”Mannen på taket” som våldsamt rafflande: från upptakten på taket till Sabbatsberg sjukhus till helikopterkraschen på Odenplan. Men i själva verket är en stor del av filmen en orgie i gråmelerade kontorsmiljöer där murriga gamla snutar försöker förstå den brutala brottskedjan. Ändå är det helt lysande, skådespeleriet och miljöerna är samspelta till tusen. Sorry alla, men det är och förblir Carl-Gustaf Lindstedt som är den ”riktige” Martin Beck.

Till och med den 6 december nominerar DN Kultur 150 kulturhändelser sedan tidningen grundades. Sedan startar omröstningen om de 10 viktigaste. Du hittar alla på dn.se/150listan. Var med!