Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-17 16:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/150-listan/2014/11/30/142-franska-vanner-skapade-stor-fotokonst/

150listan

142. Franska vänner skapade stor fotokonst

Foto • Christer Strömholm: ”Vännerna från Place Blanche”, ETC förlag • År 1983

Christer Strömholm (1918–2002) har haft ett enormt inflytande på svensk fotografi, både som legendarisk lärare och i kraft av sitt eget skapande. Att fotografera var för Strömholm ”ett sätt att leva” och detta subjektiva förhållningsätt drev den nordiska dokumentärtraditionen mot ett mer personligt, konstnärligt språk. Strömholm själv är mest berömd för sina respektfulla vänporträtt av transsexuella prostituerade i Paris på 50- och 60-talen. Sviten fick sitt stora genomslag med fotoboken ”Vännerna från Place Blanche”, vars förstaupplaga numera betingar mycket höga priser.

Till och med den 6 december nominerar DN Kultur 150 kulturhändelser sedan tidningen grundades. Sedan startar omröstningen om de 10 viktigaste. Du hittar alla på dn.se/150listan. Var med!