Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-23 11:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/150-listan/2014/11/30/144-tecknade-idyller-ur-barnets-perspektiv/

150listan

144. Tecknade idyller ur barnets perspektiv

Litteratur • Elsa Beskow: ”Tomtebobarnen” • År 1910

Numera ser vi mest hur idylliserande Elsa Beskows verk är, som i ”Tomtebobarnen”: vackra naturskildringar, noggrant avporträtterade växter och frukter, friska och söta barn som blev väl omhändertagna av sina föräldrar. Tant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin har de senaste åren blivit design-detaljer, och ”Blomsterfesten i täppan” kan tolkas som tämligen rasistisk. Men Elsa Beskow var en nytänkare och en av de första bilderboksskaparna med barnperspektiv. Självklart speglade böckerna Ellen Keys tankar om barnets århundrade, när alla barn skulle få växa upp i naturlig frihet.

Till och med den 6 december nominerar DN Kultur 150 kulturhändelser sedan tidningen grundades. Sedan startar omröstningen om de 10 viktigaste. Du hittar alla på dn.se/150listan. Var med!