Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-26 13:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/150ar/2014/03/09/9-mars-1984/

150-årsbloggen

9 mars 1984

DN Text

”Jag är inte någon organiserad kvinnosakskvinna; jag tycker man ska arbeta med det man kan. För min del innebär det att forska och skriva”. Det säger Sveriges första professor i kvinnohistoria, Gunhild Kyle, i en artikel i DN den 9 mars 1984. Hon fick utnämningen av regeringen den 8 mars, på den Internationella kvinnodagen. Kyle säger att hon tycker att jämställdhetsarbetet har varit enkelriktad. ”Kvinnorna har tagit efter männen och gjort som männen. Därmed har vi underkänt barn och familj. Nu är det männens tur att bli emaniciperade.”