Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-17 03:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/150ar/2014/03/17/17-mars-1978/

150-ÅRSBLOGGEN

17 mars 1978

DN Text

Klicka för att förstora.

Den 16 mars 1978 kidnappades den italienske partiledaren, och tidigare premiärministern, Aldo Moro på öppen gata i Rom. Tolv personer ur terroristorganisationen Röda brigaderna sköt under en minutsnabb aktion tre livvakter och två polismän varpå Aldo Moro slets ur sin bil och föstes in i en vit skåpbil.

Kidnappningen chockade hela Italien och nyheten täckte halva DN:s förstasida dagen efter. ”Aldo Moro var Italiens mest inflytelserika och bäst bevakade politiker”, rapporterade tidningen. ”Stämningar av inbördeskrig har skapats. Fascisterna i parlamentet kräver dödsstraff, undantagslagar och militär ledning”.

Den italienska regeringen vägrade ge efter för Röda brigadernas krav om att släppa fängslade ”brigadister” och efter 54 dagar i fångenskap mördades Moro. Han hittades i bagageutrymmet på en bil i centrala Rom.