Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-13 13:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/150ar/2014/03/25/25-mars-1999/

150-årsbloggen

25 mars 1999

DN Text

Den 25 mars 1999 rapporterade DN om Natos bombanfall mot dåvarande Jugoslavien. Anfallet var ett svar på den jugoslaviske presidenten Slobodan Milosevics vägran att skriva på det så kallade Rambouilleavtalet – ett fredsavtal som rörde Kosovo.

”De första explosionerna rapporterades i Kosovos provinshuvudstad Pristina strax efter mörkrets inbrott”, skrev DN vars förstasida dominerades av en stor bild på en jugoslavisk armébarack i lågor. Direkt efter anfallet förklarade Milosevic att ”krigstillstånd råder”. FN:s säkerhetsråd kallade till ett extra krismöte.

De serbiska styrkorna lämnade Kosovo den 10 och 12 juni 1999. Efter det administrerades Kosovo av FN fram till 2008 när Kosovo förklarade sig självständigt.