Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-27 05:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/150ar/2014/05/03/3-maj-1985/

150-årsbloggen

3 maj 1985

DN Text

I maj 1985 har Falklandskriget rasat en månad. Argentina gör den 3 maj ett stort nummer av att man hittills har tryckt tillbaka de brittiska styrkorna. Vad man inte berättar är att Storbritannien dagen innan sänkt den argentinska kryssaren ”General Belgrano” som en tydlig signal att landet inte tänker backa för den argentinska ockupationen av öarna. Detta rapporteras en dag senare och finns i tidningen den 4 maj. Än så länge har inte några brittiska trupper landstigit. De tränar fortfarande i Wales men kom sedan att skeppas till Sydatlanten med lyxkryssaren ”Queen Elizabeth II”.

Över 300 personer omkom när kryssaren torpederades. Kriget om Falklandsöarna avslutades den 14 juni när de argentinska trupperna kapitulerade.