Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-27 05:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/150ar/2014/05/15/15-maj-1948/

150-årsbloggen

15 maj 1948

DN Text

Staten Israel proklameras den 14 maj 1948. Dagen efter skriver DN att David Ben-Gurion blir landets förste premiärminister. Samtidigt får den egyptiska krigsmakten order om att anfalla Palestina. USA erkänner den nya staten direkt, medan England och Frankrike är mer avvaktande.

FN beslutar att skicka en medlare till Mellanöstern. USA för fram svenske greve Folke Bernadotte som en kandidat till uppdraget. Enligt amerikanska källor är ”han den bäste man kan få tag i, med hänsyn till det man vet att han uträttat under kriget, såväl beträffande krigsfångarna som förhandlingarna under krigets slutskede”.