Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-22 11:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/150ar/2014/05/24/24-maj-1996/

150-ÅRSBLOGGEN

24 maj 1996

DN Text

Klockan nio på torsdagsmorgonen den 23 maj 1996 stod Göran Kropp på toppen av Mount Everest, rapporterar DN:s Christina Kellberg. Kropp blev därmed den förste svensk som tagit sig upp på toppen utan hjälp av syrgas. Han hade tvingats avbryta en toppbestigning i början av månaden, men den här gången flöt allting på bra för klättraren, som stannade på toppen i 15 minuter. Mellan Göran Kropps två försök inträffade en tragedi på berget då minst nio alpinister omkom. Göran Kropp cyklade hela vägen från Sverige till Nepal – och cyklade sedan hem igen.