Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-20 13:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/150ar/2014/05/29/29-maj-1914/

150-ÅRSBLOGGEN

29 maj 1914

DN Text

För hundra år sedan valdes Selma Lagerlöf som första kvinnliga ledamot in i Svenska Akademien.

”Har Selma Lagerlöf verkligen valts, måste det naturligtvis hälsas med livligaste tillfredställelse. Vad som gör att man icke obetingat vågar tro på det är hittills den uppfattningen alltid gjorts gällande att akademiens stadgar lägga hinder i vägen för en kvinnas inval. Känt är ju att Ann-Marie Lenngren av denna orsak aldrig kom därin… Men hundra år äro gångna sedan dess och det är ju inte otänkbart att man nu anser tiden mogen för en modernare stadgetolkning” Så skriver Dagens Nyheter 29 maj 1914.

Selma Lagerlöf valdes in i Akademien den 28 maj 1914. Fem år tidigare hade hon tilldelats Nobelpriset.