Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
270-bloggen

Vadfirmorna överens med opinionsinstituten

När opinionsmätningarna inte räcker för oss politiknördar tittar vi på oddsen. Somliga menar att dessa är mer rättvisande än opinionsmätningarna eftersom oddsen bygger på människors upplevda känsla av läget i ett val. Det kan även tänkas att en och annan med insiderkunskap spelar på ett val. Just nu är oddsfirmorna tämligen överens med den samlade bilden av opinionsmätningarna. Den irländska handelsplatsen Intrade ger just nu Barack Obama en vinstchans på 67,8 procent. Det är betydligt högre än i början av veckan, före stormen Sandy, men en dryg procentenhet lägre än i morse. Hos Unibet ger en Obama-seger 1,38 gånger pengarna, medan Romney ger 2,80. Av de som spelat på valet hos Unibet i Europa har 64 procent satsat på Obama. Hos Ladbrokes är oddsen för Obama nere på 1,25 mot Romneys 3,75 gånger pengarna. Det finns även ett antal statistiker som försöker förutse valresultatet med olika typer av matematiska modeller. Deras förutsägelser ger generellt Barack Obama en större segerchans än vadslagningsfirmorna. Ska försöka återkomma till deras prognoser någon gång under helgen. Den som inte kan vänta får ta en titt på Nate Silvers nördblogg, en av de mest kultförklarade och samtidigt mest kontroversiella i årets val.