Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 11:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/52dieten/2013/08/28/onsdag-288/

5:2-dieten

Onsdag 28/8

Jag läser i Expressen att böcker om 5:2 toppar försäljningslistorna.

Inte så konstigt egentligen, med tanke på den uppmärksamhet dieten har fått. SVT:s Vetenskapens Värld körde ju sitt program med Michael Mosley - dietens profet - i repris efter att ha fått massor av tittarreaktioner.

Man kan undra varför 5:2-dieten är så populär. Mitt svar är att det beror på att det egentligen inte handlar om en diet. Det handlar om att begränsa antalet kalorier två dagar i veckan. I övrigt finns inga måsten, inga förbud.

Det är klart att om man envisas med att äta enorma mängder övriga dagar, får man räkna med att 5:2 inte ger någon effekt. Men om man väljer att äta normala mängder fem dagar i veckan - ja, då betyder 5:2 för de flesta att man inte helt ändrar livsstil. Det gör den lätt att följa och därmed populär.

Klokt av Expressen att också låta bland andra Kerstin Brismar understryka att 5:2 inte är till för alla. Är man till exempel sjuk, redan smal, eller tränar mycket ska man inte begränsa näringsintaget på det här sättet.