Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-23 21:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/adenbloggen/2009/06/03/piraterna-till-kenya-3644/

Adenbloggen

Piraterna till Kenya

Vi har fått direktiv från ledningen i EUNAVFOR att de sju misstänkta piraterna kan överlämnas till Kenya för fortsatt utredning och lagföring. Anledningen till benämningen "misstänkta" är för att de är det tills den rättsliga processen är över och dom har fallit. Det vi väntar på är att Kenya kan ta emot dem. Tills dess befinner sig de misstänkta inom svensk försorg. Syftet att skicka de till Kenya beror främst på att de kommer att få en rättsäker prövning. I avtalet som EU gjort med Kenya inkluderar att eventuella fångar kommer att behandlas i enlighet med FN:s konvention om mänskliga rättigheter.

Det finns bevis som ljud- och bildupptagningar, vittnesmål från det attackerade bulkfartyget och HMS Malmös besättning, föremål som som tagits i förvar oh inte minst de misstänktas agerande vid ingripandet. HMS Malmö försökte åtskilliga gånger få dem att stanna utan att det gav någon effekt, vissa ur korvettbesättningen kommer också att vittna vid rättegången i Kenya. Efterspelet efter fångatagandet är en lång process som bara börjat. När domen faller får vi förhoppningsvis kalla de pirater.