Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-30 17:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/adenbloggen/2009/07/26/me01-befinner-sig-aterigen-i-roda-havet-4278/

Adenbloggen

ME01 befinner sig återigen i Röda Havet

Efter en mycket skön och välbehövlig ledighet i Sverige befinner sigåterigen samtliga fartyg där vi hör hemma, till sjöss. Vi kom ner igårförmiddag och kastade loss på natten. I skrivande stund befinner vi oss på nordlig kurs i Röda Havet.

Våruppgift just nu skulle kunna beskrivas som informationsinhämtning och-utlämning. Information ska gå åt bägge håll, det vill säga de Djiboutanska,Eritrianska och Yemenitiska fiskarna i Röda Havet och västra Adenviken skafå en förståelse för vår uppgift här och vi ska få en större förståelseför hur och var man fiskar här. Uppgiften är viktig främst i det långa loppet. Det är givetvis svårt attse mätbara resultat, mer än antal faktiska approacher (då vi åker fram ochpratar med fiskare, vi har givetvis en tolk med oss). Fast ett positivtutbyte tror jag är mycket viktigt. Inte bara för att fiskaren själv utanför att en mer positiv bild av oss skapas i området och förståelse förvåra uppgifter härnere. Våra huvuduppgifter härnere är att skydda fartyg och främst World Food Programs matleveranser till Somalia.

Att vara militär innebär ibland att man måste vara extra tydlig med syftet till sin närvaro och har man ett automatvapen vid sin sida bör man också vara det.