Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-23 15:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/almedalen13/2013/06/30/sa-minns-vi-almedalen-2012/

Viktor i Almedalen

Så minns vi Almedalen 2012

Moderata ungdomsförbundet hoppdansar i Almedalen.

Almedalsveckans politiska betydelse är överdriven, menar somliga. Det händer ju ingenting, säger en del. Det är inte helt korrekt. Till och med under förra årets utpräglade mellanvalsvecka fanns flera inslag att notera i det kollektiva minnet. Här är en påminnelse.

* * * * * 1. Annie Lööf bjuder in till korvgrillning

Centerledaren gjorde sin första almedalsvecka, och verkade fast besluten att utnyttja den till att bryta partiets stapplande trend. Ett offensivt och slagfärdigt tal toppades med att Lööf kastade ut en inbjudan till de andra borgerliga partiledarna. En allians som enligt henne hade tappat glöden skulle nu finna ny reformiver i hembyn Maramö, precis som man en gång gjort hos företrädaren Maud Olofsson i Högfors. Det skulle bli startskottet för ”alliansen två komma noll”, slog Lööf fast med tvärsäkerhet.

2. Ingen vill komma

Obekväm stämning inträdde dock snabbt när medierna bad de andra borgerliga partierna att besvara inbjudan. Det visade sig att de inte alls höll med om analysen av samarbetets hälsotillstånd och entusiasmen för ett möte i Maramö var milt uttryckt begränsad. Resten – både vad gäller mötet och dess effekt för Centerpartiets opinionssiffror – är svensk korvgrillningshistoria.

3. Kent och Per lanserar en slogan

Moderaternas tillfälliga strategitandemduo Per Schlingmann/Kent Persson lät samla pressen till stormöte. Inte för att reda ut den riktigt brännande frågan – vem av dem som egentligen var chef över vem – utan för att berätta att man kläckt en ny slogan. Efter ”det nya arbetarpartiet” och ”det enda arbetarpartiet” skulle man inför 2014 kalla sig ”det moderna arbetarpartiet”. Efteråt stod några och kliade sig i huvudet, medan Schlingmann skyndade vidare i livet för att så småningom bli rådgivare åt Postkodlotteriet.

4. Muf hakar på

Där andra partier höll sig med förband eller inför-talare valde Moderaterna att ladda upp för sin partiordförandes tal på ett mycket samtida manér: En stor grupp ungdomsförbundare hoppade omkring på scenen till tonerna av Swedish House Mafia, innan de som avslutning formade budskapet ”Det moderna arbetarpartiet” med sina nytryckta t-shirtar. Helt spontant!

5. Karl-Petter Thorwaldsson sjunger ”Staten och kapitalet”

LO:s ordförande var ny för året, men gjorde – precis som i resten av sin hittillsvarande gärning – sitt bästa för att ta plats. Att det var han som tillsammans med partisekreteraren Carin Jämtin utgjorde ”stjärnförstärkningen” i Socialdemokraternas DJ-battle mot Moderaterna på Kallbadhuset kändes självklart. När ”Kålle” sträckte näven i sommarnatten och vrålade med i ”Staten och kapitalet” var inget öga torrt. Ingen armhåla heller.

6. Per Schlingmann sjunger ”Staten och kapitalet”

Moderaternas stjärnförstärkning i samma match utgjordes av Kent Persson och Per Schlingmann. De spelade också ”Staten och kapitalet”, med armen i luften – men inte med knuten näve, utan med vevande underarm på Stureplansmanér. Almedalsveckans mest bisarra ögonblick var ett faktum. (De spelade även ”Dancing on my own”, en övertydlig bild av M:s ställning i allianssamarbetet.)

7. Torbjörn Rosdahl vill bygga privat tunnelbana

Lite i skymundan, på ett seminarium ordnat av Affärsvärlden, lät det moderata finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl lufta några tankar om framtidens kollektivtrafik. ”Om vi nu ska ha tunnelbana i varje väderstreck kanske vi ska ha en finansiär som bygger åt ett väderstreck? Den delen av tunnelbanesystemet behöver inte nödvändigtvis ingå i SL-kortet. Folk är kanske beredda att betala lite extra för att få tillgång till tunnelbanan”, filosoferade Rosdahl. Ja, eller kanske inte.

8. Pr-konsult kör ihjäl trut

Expressens särskilda Almedalstidning bjöd på mycket spektakulär läsning. Bland annat fick vi den rafflande storyn om hur pr-konsulten Niclas Lövkvist cyklat ihjäl en oskyldig trut. Bakdäcket var mordvapen. Löfkvist klarade sig utan såväl skador som rättslig påföljd.

9. Åsa Romson intervjuar Väder-Pär

Med Gustav Fridolin på pappaledigt var det Åsa Romson som fick sköta den gröna ruljangsen i Visby. Hon är riksdagens mest utbildade partiledare och en vass debattör, men någon folktalare är hon inte. Kanske var det därför hon bjudit in Pär Holmgren, känd som väderpresentatör i SVT och senare som debattör med krav på att avskaffa demokratin för klimatets skull, och intervjuade honom på scen i stället för att tala själv. Hur som helst lär det greppet inte få en repris i år.

10. Annie Lööf uttalar sig i DN

DN:s Mats Carlbom intervjuade Annie Lööf inför Centerpartiets dag i Almedalen. Intervjun blev en smärre viral succé. Här är ett autentiskt utdrag.

Du har fått kritik från flera håll för att använda för mycket klyschor när du talar, är det något du tagit till dig? – För mig som engagerad, passionerad och visionär politiker så tycker jag att det behövs mer visioner i svensk politik, men det måste givetvis kopplas till väldigt konkreta åtgärder. När jag blev partiledare så höll jag mitt tal i Åre väldigt medvetet på ett visionärt plan för att jag tyckte att den politiska debatten var väldigt andefattig på ideologiska värderingar, för det är ju det som är växtkraften. Kan du förstå kritiken? – Vilken kritik menar du? Att du ofta använder klyschor. – Jag tror alltid att man behöver jobba med att bli mer personlig i sitt tilltal och jag vet att de som träffar mig möter en väldigt passionerad politiker. Det är viktigt att just den bilden också finns i mina längre tal och mediefrämträdanden.