Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-04-02 07:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/almedalen2012/2012/07/05/sossarna-vann-musikmatchen/

ALMEDALEN 2012

Sossarna vann musikmatchen

BILD: Infrastrukturministern, Kent Persson och Per Schlingmann vevar arm till "Staten och kapitalet" inför euforiska Nasji..., ursäkta, Muf-medlemmar.

I kväll (onsdag) hölls den årliga "dj-tävlingen" mellan alliansen och oppositionen. Så påstod åtminstone arrangören Dagens Media - i verkligheten handlade det om en uppgörelse mellan Socialdemokraterna och Moderaterna, på uteklubben Kallbadhuset i Visby hamn inför drygt 1 500 åskådare.

För de röda tävlade ekonomisk-politiska talespersonen Magdalena Andersson och riksdagsledaren Mikael Damberg, medan de blå ställde upp med infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd och skolpolitiska talespersonen Tomas Tobé. Lagen spelade varsitt set om cirka en halvtimme, vänstern var först ut, och här är några korta noteringar från föreställningen.

Socialdemokraterna

* Låtlistan var en bedrövligt intetsägande historia. Om "Absolute Spotify July 2012" hade funnits så hade den låtit så här. Man tog det säkra före det lite osäkra och säkerställde att man inte lämnade någon publikfavorit som Moderaterna kunde bli ensamma om. Lite som i politiken, alltså.

* Mikael Damberg kavlade upp skjortärmarna till armbågen, vevade vilt med armarna och såg ut att ha spelat skivor förr. En gång, på en svensexa.

* Som crescendo dök partisekreteraren Carin Jämtin och nye LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson upp på scen och levde om till "Staten och kapitalet". "Kålle" levde om mest, medan Handels-utbildade Magdalena Andersson såg lagom obekväm ut.

Moderaterna

* Låtlistan var betydligt mer genomtänkt och öppen för politiska tolkningar. Att man, precis som S, spelade Alina Devecerskis "Flytta på dig" är dock obegripligt. Hur mycket Nya Moderaterna än triangulerar är det en högst oppositionell låt: "Jag bygger upp - Du river ner - Du måste flytta på dig". Eller syftade de på KD?

* Valet av "9 to 5" med Dolly Parton rimmade illa med Fredrik Reinfeldts nya grepp: att lyfta fram skift- och nattarbetare.

* "Dancing on my own" (Robyn) var förstås en nästan övertydlig indikation på splittring i alliansen.

* "Åka pendeltåg" med Markoolio. Det hade förstås varit ett fyndigt val av en infrastrukturminister, förutsatt att pendeltågen gått som de ska.

* "(Who's gonna) Save the world tonight" med Swedish House Mafia. Hade M haft humor hade Anders Borg kommit upp på scen här.

* Att spela "Staten och kapitalet" funkar möjligen som partytrick på Muf-fest. Om Per Schlingmann och Kent Persson samtidigt kommer upp på scen och "dansar" med vevande arm - vilket de gjorde - funkar det inte ens i ett parallellt universum. Almedalsveckans i särklass mest obekväma ögonblick var ett faktum.

* Extranummer: "When love takes over" (David Guetta). Givetvis. Moderaterna älskar som bekant människor.

Hur gick det?

Socialdemokraterna vann sms-röstningen med 56 procent mot 44.

Var det rättvist?

Ja. Vad gäller låtlistan så var Moderaterna klart mer intressanta, men att komma dragandes med Kent-Per som svar på sossarnas vilt röjande LO-bas var ett antiklimax som kostade dem matchen. Moderaterna får satsa på förnyelse till nästa år.