Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-26 20:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/almedalsbloggen2009/2009/06/29/facket-bor-ta-hbt-ansvar-4020/

DN bloggar från Almedalen

Facket bör ta HBT-ansvar

Vem ska driva hbt-frågorna på arbetsplatsen? Det var temat för en timme som Tvärfackliga nätverket Fritt fram ordnade på måndagsförmiddagen.

- Låt en heterosexuell vit man göra det, sade doktoranden Caroline Tovatt.

Hon menade att den som bär oket varje dag i sitt privatliv ska slippa kämpa för att flytta fram de diskriminerades position på jobbet.

- Nja, sade LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin.

Som kvinna tyckte hon nog att det var rätt att kvinnorna gick före i kampen för jämställdhet _ tills det blev en fråga som alla insåg vikten av.

Sören Juvas, ordförande i RFSL, sade att det är alltför vanligt att man säger att "nu har vi fått in en bög i styrelsen, så nu får du ta hand om de här frågorna".

- För resten är det många homosexuella som är homofober, sade han.

Och t-frågan, transpersonernas speciella problem, den vet de flesta andra så lite om att det nog är bäst att de själva tar täten.

Kunskapsbristen på området lyftes också av Läkarförbundets ordförande Eva Nilsson Bågenholm, som tyckte att det är skandal att de flesta gynekologer inte ens frågar vilken sexuell läggning patienten har.

Fackets ansvar för att inte bara spegla normen på arbetsplatsen utan också se dem som faller utanför den normen betonades - medan arbetsgivarna lyste med sin frånvaro.