Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-23 07:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/almedalsbloggen2010/2010/07/04/om-att-vara-forst-7696/

Almedalsbloggen

Om att vara först

Så har den dragit i gång, politikerveckan i Visby. Söndagen är Moderaternas och faktum är att de som för någon timme sedan märktes mest utanför presscentret var ett gäng tonåringar med Fredrik Reinfeldt som trolig förebild.

I alla fall tillhörde de Moderata ungdomsförbundet och bland dem, om än inte lika uppspelt, fanns ordförande Niklas Wykman. Han fick frågan hur det är att gå ut som första parti:

– För att det ska bli bra gäller det att sätta tonen. Men i och med att det är statsministern som talar så finns nog intresset oavsett. Det hade varit värre för något av oppositionspartierna att vara först, sade han.

Sett till antalet evenemang råder dock stiltje. I programmet för söndagen finns 51 punkter noterade – att jämföra med onsdagens 333.

I Wykmans svar låg, kanske inte så konstigt, hela tiden ett ”men” hängande i luften. Som den proffspolitiker han är var nästa replik ändå given:

– Eftersom Moderaterna har söndagen så blir det den bästa dagen. Så är det, sade han.

Något han inte nämnde – och kanske inte ens tänkt på – är att Göran Persson var förste talare i Almedalen under valåret 2006. Och det vet vi ju hur det gick.