Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-01 07:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/almedalsbloggen2010/2010/07/05/funktionshindrade-kraver-besked-7712/

Almedalsbloggen

Funktionshindrade kräver besked

Jag och fotograf Andreas Rolfer har just träffat simmaren Christoffer Lindhe. Som alla andra idrottare på elitnivå drömmer han om medaljer – målet är Paralympics 2012 i London – men han utmärker sig på ett sätt.

För fyra år sedan blev han påkörd av ett tåg och förlorade en arm och båda benen. Att han skulle återuppta simningen var inte givet, men då resultaten kom bara sju månader efter olyckan bestämde han sig för att satsa.

Redan 2008 knep han två fjärdeplatser på sträckorna 100 och 200 meter frisim i Paralympics i Peking. Framgångarna har fortsatt – men han uppmärksammas i dag på fler sätt än för sin idrott.

Eftersom han syns i medierna och dessutom vågar tala om sitt handikapp har han kommit att bli en stor förebild för många funktionshindrade. Men han berättar att det inte alltid är så lätt att bli sedd för den han är: 

- Värst är när folk kommer fram till mig på gatan och vänder sig till min flickvän för att fråga vad jag råkat ut för, säger han.

Den här veckan är han i Almedalen, bland annat för att ställa politikerna till svars. Till DN.se säger han att är det något han skulle önska så är det bättre framkomlighet och tillgänglighet.

Inte minst i en stad som Visby där trånga gränder, många backar och kullersten på snart sagt varenda gata i innerstaden ställer till med problem.

- Man skulle kunna ha en smal fil som var asfalterad eller lagd med finare sten för oss som sitter i rullstol, säger Christoffer Lindhe då han tillfrågas om en lösning på problemet.

Han är säkerligen inte ensam om att se det behovet. Handikapprörelsen sade inför Almedalen att de skulle satsa – och det är en satsning som syns. I varje kvarter, i varje gathörn återfinns något av Handikappförbundens 39 medlemsförbund.

Målet är konkreta besked från politikerna i god tid inför valet.