Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-17 01:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/almedalsbloggen2010/2010/07/05/pirater-talar-ut-om-kronprinsessans-present-7720/

ALMEDALSBLOGGEN

Pirater talar ut om kronprinsessans present

När pizzan nästan var uppäten kom ett par piratpartister och slog sig ned vid bordet intill och jag kunde inte låta bli att fråga:

- Var håller ni hus egentligen? Jag har knappt sett några lilaklädda i Almedalen.

Förra året var jag inte på plats under politikerveckan, men jag minns att jag skrev en artikel om ”rekordmånga pirater till Visby”. Inte så konstigt med tanke på rättegången mot The Pirate Bay som hade hållits under våren och efter det framgångarna i EU-valet.

Men, skulle det visa sig, de är faktiskt det dubbla till antalet i år: 25 pirater har blivit 50. 

- Minst. Men när vi är så många kan vi inte gå i samlad tropp; det skulle kunna uppfattas som hotfullt, sade Johnny Olsson på vars visitkort det numera står ”riksdagskandidat”.

Hans kompis och partikamrat Carl Johan Rehbinder, med samma titel på visitkortet, förklarade att de i stället lämnar sina lila skjortor hemma och infiltrerar så många seminarier som möjligt.

Sen blev de plötsligt ivriga. Och väldigt seriösa. De hade kommit att tänka på bröllopspresenten partiet gav till kronprinsessan Victoria och prins Daniel.

En förenklad förklaring för undertecknad löd: två USB-minnen med krypteringsprogram som gör det möjligt för paret att sticka in dem i varsin dator – var som helst i världen – och kommunicera med varandra med full anonymitet.

- Kungen blev tydligen väldigt nyfiken. Han lär vara tekniskt intresserad.

Självklart ville jag även veta hur de tror att partiet kommer att klara sig i valet.

Svar: 4,5 procent av rösterna. Swift och Datalagringsdirektivet är de just nu hetaste frågorna.