Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-30 13:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/almedalsbloggen2010/2010/07/06/roda-baddrakter-a-la-baywatch-7727/

Almedalsbloggen

Röda baddräkter à la Baywatch

Det finns två ord framför andra som jag just nu är aningen trött på: mingla och nätverka. Ändå är det just det vi gör, eller sägs göra, hela tiden här i Almedalen. Inte någon annanstans blir det lika tydligt hur viktiga de informella kontakterna faktiskt är.

Men det kan också slå fel.

Ett lysande – och lokalt – exempel är extra aktuellt i dag. Eftersom vi noterar första tisdagen i en ny månad innebär det att föreningen De badande vännerna håller medlemsmöte.

Det i sin tur innebär att den som till äventyrs skulle råka befinna sig några mil norr om Visby kan skåda ett gäng gubbar badandes i havet – iförda röda baddräkter à la Baywatch.

- Nej, de är rödvitrandiga men ser röda ut på håll. I motsats till fångdräkterna. Det är vackert.

Det säger Torsten Gislestam som är medlem i DBW. Han beskriver deras verksamhet som betydelsefull men tämligen oskyldig – ”efter badet blir det kringla och snaps, sedan förhandlingar” – men faktum är att gubbarna utgör en stor del av Gotlands maktelit.

Ett problem, kanske det främsta i sammanhanget, är att sällskapet är öppet enbart för män. På kontot har de 70 miljoner kronor, de står som grundare av botaniska trädgården i Visby och genom åren har de drivit såväl skolor som sparbank. Deras roll på ”ön” är med andra ord central.

Det sägs – och är väl heller inte omöjligt – att kommunalråden inte sällan gör upp om aktuella frågor under sina DBW-möten. Och tja, är halva befolkningen utesluten så har vi ett problem.

Men, tröstar Torsten Gislestam, kvinnorna har ju Fruntimmerssamfundet.

- Det är ingen av oss män som vill ingå i det, säger han, men tillstår samtidigt att de två sällskapen inte riktigt går att jämföra – resursmässigt är DBW många gånger starkare.

Fast så klart, gubbarna gör så gott de kan.

På fredag firar de sin 186:e högtidsdag med tillhörande utdelning av stipendier.

- I år har vi utsett tre kvinnor, tre kvinnliga doktorander. Det är väldigt kul, säger Torsten Gislestam.

 

Här kan du se bilder från doppet.