Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-03 03:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/almedalsbloggen2010/2010/07/06/sexualpolitik-bara-for-vissa-7725/

Almedalsbloggen

Sexualpolitik bara för vissa

RFSU vill ha en sexminister i nästa regering, som ska identifiera de viktigaste frågorna och ta fram en tidsplan för hur de ska lösas.

– Jag kan hålla med om att det är ett problem när ingen har ett samordnande ansvar, säger Centerpartiets Fredrik Federley.

– Men jag är lite rädd att den ministern ska bli Maria Larsson (KD).

Sex är politik var titeln på seminariet där kravet på en sexualpolitisk minister framfördes. Det blev en smått snurrig debatt mellan sju representanter för riksdagspartierna.

Det är inte ofta man (med rätta) ställer den här frågan, men var är männen? Sexualpolitik är för samtliga partier tydligen något som i stort sett endast rör sexualutbildning för invandrarkvinnor samt rätten för hbt-personer och ensamstående kvinnor att skaffa barn.

– Det är så självklart att man som blond och svensk har rätt till ett sexualliv, men om man som jag är född i Iran så har man inte den rätten med samma självklarhet. Att ge unga kvinnor rätt till sin sexualitet är inget man gör med lagar, utan man måste ta ledartröjan i debatten, säger Maryam Yazdanfar (S).

Miljöpartiets Jakop Dalunde:

– Problemet är att vi 2010 fortfarande utgår från att subjektet är en heterosexuell familj, istället för att man ser familjen som en enhet, eller till individens behov.

Tina Acketoft (FP):

– Till syvende och sist är det vi som politiker som måste stå upp och visa att vi är på tjejernas sida.