Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-01 19:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/almedalsbloggen2010/2010/07/07/ingvar-carlsson-upprord-over-smutskastningen-mot-mona-7737/

ALMEDALSBLOGGEN

Ingvar Carlsson upprörd över smutskastningen mot Mona

Ingvar Carlssons dragningskraft är ännu stor. Under onsdagsförmiddagen höll de rödgröna presskonferens ute på hans lantställe vid Nyhamn fiskeläge, 15 kilometer norr om Visby.

Då Sahlin talade stod de flesta journalister, naturligtvis, i ring runt henne. Men inte alla; ett tiotal reportrar valde att i stället sluta upp kring Carlsson där han satt på terrassen utanför en av de två stugorna på tomten.

I 40 år har han bott här, berättade han. Familjen letade länge efter ett ställe och hamnade på Gotland – dock ej Fårö.

- Nej, det var så många andra som bodde där. Dessutom tyckte vi att det var praktiskt att bo nära Visby då barnen växte upp.

Ingvar Carlsson var noga med att poängtera att han för 14 år sedan, då han avgick, sagt att han inte skulle diskutera politik.

- Jag fullföljde det under Perssons tid, jag ska fullfölja det under Monas tid.

Men då journalisterna lirkat lite kunde han inte hålla sig; den smutskastning han upplever sker mot Mona Sahlin upprör för mycket.

- Hon får många fler negativa omdömen än Reinfeldt, oerhört nedsättande kommentarer. Syftet är att beskriva henne som icke kompetent som statsminister. Sanningen är att hon är en av Sveriges mest erfarna politiker.

Han fortsatte:

- Jag tolkar det som att den borgerliga sidan inte tror tillräckligt på sin egen politik. Gjorde man det skulle man inte behöva ta till sådan här smutskastning.

Så kom han plötsligt på sig själv.

- Nehej, nu får det vara nog. Nu ska jag inte prata mer.