Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-27 21:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/almedalsbloggen2011/2011/07/03/grona-sprakror-forsokte-skingra-dimmor/

ALMEDALSBLOGGEN

Gröna språkrör försökte skingra dimmor

De alldeles gröna språkrören för De Gröna, Åsa Romson och Gustav Fridolin, fick på söndagseftermiddagen ansvaret att dra i gång årets rekordspäckade politikervecka i Visby. Ute hade lördagens högsommarvärme ersatts av höstlikt kylslagna dimbankar från Östersjön, men inne i en föreläsningssal på Gotlands högskola hade Miljöpartiledarna riggat för skolavslutningsstämning med ”Glad sommar, Låt stå” plitat på vita tavlan. De eventuella politiska dimmorna hos den församlade och förväntansfulla svenska världspressen skulle skingras med årets första Almedalsutspel.

Nå, så mycket till utspel blev det kanske inte eftersom innehållet i det miljöpartistiska förslaget var känt från DN Debatt: Ge fler unga vuxna gymnasiekompetens. Men presentatörerna kändes tematiskt helt rätt, Fridolin som den folkhögskolelärare han är, och miljöjuristen Romson som en avbild av den där rediga, rättvisa adjunkten, helylleläraren på högstadiet eller gymnasiet. Fast unge Fridolins mångåriga erfarenheter från offentligheten lyste ändå igenom med ett lite mer politikeranstruket språk – ”säkerställa”, ”i ett läge där” – och rent av en Göran Perssonsk politikergungning från sida till sida där han pekade mot inringade figurer på vita tavlan med filtpennan i hand.

Presskåren var förstås nyfiken på om någon ny hållning gentemot övrig opposition eller Alliansregering skulle kunna förmärkas: inviter eller kalla händer? Det parlamentariska läget är ju tämligen öppet, gubevars. Några sådana signaler kunde dock inte riktigt uttydas i föreläsningssalen på Gotlands högskola, och journalisterna var väl inte heller riktigt uppvärmda.

Ingen frågade om Gustav Fridolin blivit glad över att Svenskt Näringslivs chef Urban Bäckström enligt egen utsago ”imponerats” av Fridolins senaste bok ”Maskiner&människor”. Men hur kom det sig, undrade någon, att Miljöpartiet väljer att fokusera på en arbetsmarknadsfråga när det trots allt finns så många brännande miljöproblem? Jo, menade Romson, för att medborgarna ska kunna fatta viktiga samhällsbeslut behövs utbildning. Och, förklarade Fridolin, samhället förändras och vi måste anpassa oss, så som i miljöfrågor så ock på arbetsmarknaden.

Så, mot slutet, kom även det stora röda oppositionspartiets favorittema in i lärar- … förlåt språkrörsduons resonemang: Barnfattigdomen. Jo, en stor del av de barn som hamnar längst ner i den ekonomiska statistiken har unga föräldrar med otillräcklig utbildning, påpekade duon.

Så lämnades proffsuttydarna att fundera på om där getts några signaler, medan den nybakade MP-ledningen gick för att förbereda det första talet i Almedalen 2011.