Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-20 02:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/baffinbabesbloggen/2009/03/11/invagning-harklippning-och-viktig-information-fran-byns-jag-2112/

BAFFINBABESBLOGGEN

Invägning, hårklippning och viktig information från byns jäg

Tisdag morgon, Qikiqtarjuaq -38 grader C

Vi är redo, allt är packat och mer förberedelser finns det inte tid till. Efter två timmars sömn och mycket packande det senaste dygnet är vi nu färdiga för att ge oss av. Vi längtar ut, längtar efter att få slita och dra, längtar efter att få leva i stunden och uppleva en vildmark vackrare än någon annan.

I måndags berättade vi om vår expedition för alla barn i byn, skolan hade bjudit in oss. Det var fascinerande och inspirerande att få en inblick i hur de är att vara tonåring i en by med 400 invånare och där nästa by ligger 30 mil bort. Hiphop och hockey står högt på deras lista.

Alla byns invånare har varit otroligt gästvänliga och vi har blivit inbjudna på middag till poliskonstapeln, naturbevakaren och språklärarna. Dessutom har rektorn låtit oss "ta över" hans hus. Istället för att betala 1500 kr per natt och person har vi fått låna golvet hos Ian och belamrat var enda liten kvadrat av hans golvyta med vår utrustning. Där har vi gjort de sista förberedelserna och försökt banta packningen. Pulkorna väger ändå ca 100 kg var.

Injalut, en av byns mest respekterade jägare, har tipsat oss om vilken väg vi bör välja för att kunna passera mellan de djupa fjordarna. En stor hjälp för oss eftersom våra kartor är gamla och svårtolkade. Injalut gav oss även viktig information om isförhållandena längs kusten, var det finns svaga isar eller öppna råkar. Där man hittar öppet vatten finns det också en större koncentration av säl på isen, vilket i sin tur innebär större chans att stöta på kungen av Arktis - isbjörnen.Nu är det minuter till avfärd och Emma och jag har precis klippt av oss håret och vägt in oss! Vi kan stoltsera med att vi alla tre har lagt på oss ca 8 kg var!