Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-18 22:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/bangladesh/2011/03/10/ovantat-utbud/

Bangladeshbloggen

Oväntat utbud

Rätta artikel

Preventivmedel är kontroversiellt i Bangladesh. För gifta kvinnor finns p-piller, p-sprutor och spiraler men det enda tillåtna preventivmedlet för ogifta är kondomer. De ska finnas på apotek och delas ut gratis på kliniker men att en ogift, eller för den delen bara ung kvinna, skulle ge sig ut och köpa eller plocka upp dem är inte troligt.

Det är skambelagt och, om jag har förstått det hela rätt, knappast aktuellt att en kvinna eller flicka drar fram en kondom när det bli läge.

Det har i alla fall blivit bättre. Som jag redan nämnt har antalet barn per kvinna minskat från 7 till 3 på bara femton år. Man har börjat förstå sambandet mellan välstånd och antalet barn. Så det finns ändå en vilja att använda preventivmedel.

Men. Det är såklart pinsamt och väldigt tabubelagt.

Efter att vi kommit fram och installerat oss på hotellet i stadsdelen ”Banani” (kul) här i Dhaka gav vi oss därför ut på jakt efter kondomerna!

Vi hittade inga även om vi inte letade hur länge som helst. Däremot stötte vi på någonting annat nästan genast. Glidmedel.

I den tredje lilla butiken vi besökte tronade, på den bäst exponerade platsen, två feta tuber. Och de kostade bara 8,90 taka, alltså mindre än en krona. Intressant.

[caption id="attachment_33" align="alignleft" width="380" caption="Obekväm stämning i butiken när jag ville fotografera glidmedlet (de blå tuberna "Play")"]

[/caption]