Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-03 00:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/bangladesh/2011/03/17/fixa-mensen/

Bangladeshbloggen

Fixa mensen

MR betyder inte bara mänskliga rättigheter. Det betyder också menstrual regulation, reglering av mensen.

I Bangladesh har den sistnämnda formen av MR inneburit en revolution och är högst troligen den största faktorn bakom att mödradödligheten har minskat så mycket i landet. De senaste nio åren har andelen kvinnor som dör i samband med graviditet minskat med 40 procent.

MR är ett slags kompromiss. Abort är olagligt och extremt tabubelagt. Samtidigt har staten velat minska antalet kvinnor som dör av osäkra aborter och minska antalet barn per kvinna eftersom landet är så extremt överbefolkat.

Genom att inte göra ett graviditetstest på en kvinna som söker för att göra MR konstaterar man aldrig att hon är gravid. Därför ses det som att man bara fixar till så att mensen fungerar igen, inte som att man gör en regelrätt abort.

Det läkaren i praktiken gör är att genom undersökning försäkra sig om att kvinnan är havande för att sedan suga ut fostret med en vakumpump. Det är ett enkelt och säkert ingrepp som ska finnas tillgängligt på alla sjukhus.

Många kliniker, vars verksamhet bygger på bistånd, erbjuder MR gratis. Sida har stått bakom MR i Bangladesh sedan mitten av 80-talet. Ingen ställde sig i vägen. Ingreppet var en välkommen del i planen för att utveckla landet.

I lagen står att MR ska finnas som alternativ för alla gifta kvinnor som inte har kommit längre än 10 veckor i sin graviditet men man lyckas ofta gå runt reglerna.

Exempelvis stödjer Sida de kliniker som varken frågar kvinnorna om religion och eller om makens namn eller tillåtelse. Eftersom inget graviditetstest tas finns heller ingen dokumentation över hur långt gången graviditeten är.

På en klinik driven av FPAB (Family planning association of Bangladesh), en av RFSU:s samarbetsorganisatoner i Bogra, norra Bangladesh, utför man MR. På tavlan listas antalet per månad.

Man uppskattar att mellan 500.000 och 800.000 MR-ingrepp utförs varje år i Bangladesh.