Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-23 13:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/barcelona2009/2009/02/17/spannande-mote-om-wimax-1679/

Barcelona-bloggen 2009

Spännande möte om Wimax

Wimax-lägret har långt ifrån gett upp.

 

 

Kampen om framtidens nät är i full gång. Många menar att super-3G och LTE är den vinnande tekniken. Men anhängare för wimax har inte gett upp får jag reda på vid en presskonferens på ett hotell en bit utanför mässområdet..

 

I dag klockan sju på morgonen åkte jag trots att jag var enormt morgontrött till ett avskilt pressmöte med ett stort gäng mobilt wimax-anhängare. Här fanns talespersoner från Intel, Alcatel-Lucent, Motorola, Huawei, Nokia, ZTE med flera. Presskonferensen hölls avskilt och skaran av journalister var relativt få.

 

Men budskapet från alla representanter var tydligt. Mobilt wimax är långt ifrån dött. Turbo-3G och LTE är inte det enda som gäller.

 

För några år sedan talade jag med en strateg från Ericsson. Bolaget hade ganska nyligen valt att inte satsa på mobilt wimax alls. Tvärtemot vad hela industrin gjorde. De flesta bolag satsade på båda spåren. Ericssons strateg var på väg till en mässa för mobilt wimax. Han var den person på den mässan som skulle berätta varför hspa och LTE var rätt väg att gå.

 

Då var det lite kontroversiellt I dag ser det ut som strategin var helt rätt. På mässan i Barcelona talas det över allt om LTE och uppgraderingar av turbo-3G.

 

Flera mobilt wimax-satsningar verkar ha gått i stöpet sedan dess men på presskonferensen i dag var det bara positiva tongångar.

 

- De kanske inte är de stora traditionella vanliga mobiloperatörerna som kanske först och främst väljer mobila 3G-nät och LTE men det kommer uppstickare och de satsar på wimax, säger Karim El Naggar, vice chef för Alcatel-Lucents satsning till mig.

 

I flera medier har det skrivits att Alcatel-Lucent lagt ned satsning på mobilt wimax men det dementerar Karim El Naggar.

 

- Det är helt fel. Vi fortsätter att leverera nät, mobilt wimax är framtiden men det stämmer däremot att vi förändrat vår strategi något, säger han.

 

På presskonferensen nämns LTE om och om igen. Även om de som talar på presskonferensen säger att de ser positivt på framtiden så känns det som det finns en viss pessimism ändå.

 

Det som kan göra att mobil wimax faktiskt kan ta fart menar de är för att tekniken finns på plats i dag. Det finns nära 300 enheter med tekniken. Det kommer faktiskt en del mobiler med tekniken även om Nokia la ned sin satsning.

 

Det kanske handlar om ett komplement. Det kan handla om stora surfzoner i städerna och ett billigare alternativ i utvecklingsländer. Och det verkar även ZTE och Huawei tro. De satsar och de bor i ett land som bygger ut mobilt bredband överallt.

 

Anhängarna på pressmötet verkar enade och entusiastiska. På bussen tillbaka till mässlokalerna är det många som vill berätta hur bra mobilt wimax är. Men jag är lite skeptisk.

 

Det kommer utmanare. Vänta ska du se säger de. En representant Intel sitter bredvid mig på bussen. Och jag frågar:

 

- Ni har köpt rättigheterna till ett spektrum i Sverige för mobilt wimax men vi har ännu inte sett någon som är intresserad. Alla operatörer satsar på LTE och ännu snabbare turbo 3G. Borde inte det indikera på att det inte är någon bra affärsmodell?

 

Svaret blir:

 

- Det är flera som är intresserade. Det diskuteras för fullt. Det kommer utmanare. Det kan du vara säker på.