Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-17 13:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/barcelona2009/2009/02/18/telefoner-i-mangder-1697/

Barcelona-bloggen 2009

Telefoner i mängder

Iphone-dödare, tjänster, projektor- och eko-mobiler. På mobilmässan i Barcelona tävlar mobiltillverkarna med att leverera de bästa mobilerna. Tittar man på reklamskyltarna är det LG:s Arena som syns mest. När vi landade på flygplatsen syntes den överallt. Det är lite roligt eftersom vi på DN.se faktiskt blev först i världen med att visa upp den i webb-tv.

LG:s Arena KM900 har tryckskräm, en kamera med 5 megapixlar, 8 GB minne och bra dolby-ljud. Gränssnittet påminner om hur en kub är uppbyggd. Det finns fyra sidor på kuben. På en av sidorna kan man själv lägga upp vilka ikoner som ska synas. Personalisering, som det heter, är verkligen inne just nu. LG:s Arena har också gps, mp3-spelare och turbo-3G för upp till 7,2 Mbit/s. Måtten ligger på 105,9x55,3x11,95 mm.
 
Samsung har levererat ett antal nyheter. Bolagets nya Omnia-mobil med pekskärm kan nu spela in i hd-format. Bildupplösningen är på 720 p och mobilens oled-skärm är stor, 3,7 tum. Mobilen bygger på Symbians operativsystem, har en åtta megapixelkamera, 16 GB internet minne och givetvis har den också gps. Mobilen kommer till Sverige i till sommaren.

Samsung presenterade också en eko-mobil gjord av återvunna plastflaskor. Designen ska påminna om en platt strandsten. Enligt bolaget ska den vara energieffektiv och laddaren använder mindre än 0,03 watt i stand-by-läge.

Projektormobilen I7410, med oled-skärm, kan projicera en bild upp till 50 tum mot en vägg. Ljudet kan strömmas via bluetooth till stereohögtalare för att få rätta biokänslan, men jag vet inte riktigt om jag tycker den platsar som bioanläggning precis. Kul idé är det i varje fall.

Nokia nyheter var e-postmobilerna E55 och E75. E55 är enligt Nokia den tunnaste e-postmobilen på marknaden och E75 är en uppgradering av företagets gamla datormobil Communicator. Mobilen har slimmats rejält och även dessa ska ha Nokias tjänster på plats.

I går lanserades också en ytterligare mobil i N-serien. Med N86 tar bolaget sig in i kameraracet. Mobilen har försetts med en 8 megapixelkamera med vidvinkeloptik från Carl Zeiss. Bilderna geotaggas och kan läggas upp på Nokias sociala nätverkssajt Ove Share. Minnet är på 8 GB. Det innebär att runt 4.000 bilder får plats i den. DN.se fick ta en titt på mobilen men tyvärr har jag inte hunnit redigera inslaget ännu. Det blir lite bilder på Nokias värsting N97 också. Mobilen presenterades innan mobilmässan och har både tryckskärm och stort vanligt tangentbord. Givetvis är den laddad med företagets tjänster, det går bland annat att köpa musik och spel. Tanken är att utvecklare ska leverera mängder av program till mobilen när den kommer i butikerna till sommaren. Nokias egna ”App Store”.