Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-19 07:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/blohmsblogg/2014/05/12/en-tranare-och-showman-fran-norr/

BLOHMS BLOGG

En tränare och showman från norr...

Jag träffade  Alexander Axén, ÖSK:s spelarutvecklare och tränare, i korridorerna på Gamla Ullevi i söndags. Vi är bekanta, har aldrig umgåtts, men känner nog varandra rätt hyfsat ändå. Så som man gör i en mindre stad när båda håller på med fotboll. Det kan ju vara bra för er att veta när man skriver om människor man känner. Men mötet fick mig att tänka på en episod för en del år sedan. Inget dramatiskt. Bara en sorts reflektion över hur livet kan utvecklas.

För i ett gammalt ombyggt ridhus i skuggan av stadssymbolen Svampen i norra Örebro spelades förr en intern gubbturnering i fotboll. Ni vet en sån där turnering där män med ett gediget fotbollsförflutet fortfarande tror att dom är atleter, en turnering där hälsenor och knän ryker när de oformbara kropparna och de omogna huvudena pratar olika språk.

I februari 2002 flyttade jag tillbaka till denna uppväxtstad efter tio års jakt på utveckling, framgång och nya upplevelser. En rotlös och rastlös man hade kört in i väggen och behövde nu trycka ner sina fötter i ett par trygga bekväma filttofflor. När jag drog lämnade jag allt utom familjen bakom mig. Var dålig på att hålla kontakten med gamla vänner och bekanta eftersom jag aldrig trodde att jag skulle komma tillbaka. Men så stod jag där igen, nyinflyttad på gammal välbekant mark, och behövde ta mig in i staden igen.

Ett försök var via denna skojturnering som ett gäng kompisar från Rynninge IK skapat. En profil som alltid var med här var just ÖSK:s nuvarande spelarutvecklare Alexander Axén. Han coachade lika intensivt här som han senare skulle komma att göra på allsvensk nivå. Ful och rävspel, taktisk detaljstyrning, ofta med defensiv touch. Han skulle bara vinna och det fick se ut precis hur som helst. Men det var ständigt nya tricks.
Axén har alltid varit en av de mer nyfikna svenska tränarna. Alltid letat nya vägar att spela fotboll på. En sorts lekfullhet som ständigt utvecklar honom. Dessutom är han även en av de mer underhållande individerna.
På efterfesten hade han alltid som uppgift att gå igenom stryktipset mellan åhörarnas ivriga ölklunkar och jubel. Totalkoll på varje match, målskyttar, gula kort, byten, publikantal, väder och gräskvalitet. Många gånger fantastiskt roliga anekdoter. En showman som jag hoppas tar mer plats i rampljuset i framtiden.
Det är rätt intressant. Att man så tidigt kunde se att Alexander skulle skaffa sig en karriär som fotbollstränare och emellanåt underhållare. Eller är det bara sånt man säger när man redan har facit i hand...?