Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-09-30 15:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/blohmsblogg/2014/05/16/lasmatchen-en-match-mycket-langre-an-90-minuter/

BLOHMS BLOGG

Läsmatchen-En match mycket längre än 90 minuter

Jag brukar säga att jag läste min första roman vid 21-års ålder. När jag var 13 år läste jag min "Zlatan-bok" som handlade om Franz Beckenbauer och delar av hans karriär. Men Gudfadern var min första riktiga roman och jag brukar prata om hur mycket det har betytt för mig i mitt liv att börja läsa. Att jag troligtvis inte hade jobbat som skribent och fotbollsexpert utan den "träning" i språket som läsningen gett mig. Ett påstående jag inte kan bevisa förstås men med en svag skola och en blyg persona som ung var inte förutsättningarna så goda. Nu är kommunikation mitt levebröd och det känns på många sätt fantastiskt.

Av den anledningen, mina egna erfarenheter, har jag blivit involverad i ett projekt i Örebro som heter Läsmatchen. Ett samarbete mellan Örebro Stadsbibliotek och SISU Idrottsutbildarna. Det handlar om att inspirera framför allt unga män och pojkar till läsning. Det är en ju en nationell rörelse som satts igång men där Örebro ligger långt framme i startgroparna. Min roll är alltså att vara ute och tala inför unga idrottande pojkar och yngre män. Projektet har precis kört igång och första träffen var hos ÖSK Ungdom förra veckan. På tisdag är nästa träff hos något som heter Tegelbruket och är en något vriden variant av Fryshuset i Stockholm. Ett allaktivitetshus för ungdomar.
Skickar med några länkar om ni vill kolla in detta projekt.

P4 Örebro(Efter 36 minuter)
TV4 Örebro
ÖSK Ungdom