Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-23 14:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/blohmsblogg/2014/05/22/jag-ar-gubbe-aven-rapparen-petter-ar-gubbe/

BLOHMS BLOGG

Jag är gubbe. Även rapparen Petter är gubbe.

(OBS: Artikeln är från Nerikes Allehanda efter första föreläsningen i projekt "Läsmatchen")

Jag var ute och föreläste om läsning och böcker igen, denna gång inför ett gäng på cirka 25-30 basketungdomar på ett allaktivitetshus som heter Tegelbruket. Det är alltid spännande utmaningar. Finns inga som kan se så extremt uttråkade och nonchalanta ut som tonårsungdomar. Ibland känns det verkligen som att tala med en vägg. Men som en i personalen på Tegelbruket sa: "Pelle, det är ett gott tecken, då lyssnar dom.
Jag brukar alltid fråga om dom som ska lyssna på mig vet vem jag är. Oftast hålls armarna nere. Speciellt när det inte handlar om fotbollsgrabbar som då och då har koll på att jag jobbar på TV. Fotbollspelaren Pelle Blohm är sedan länge glömd och begraven ihop med över hundra år av andra svenska fotbollspelare. Det är hälsosamt att få det kastat i sitt ansikte då och då. Att det är nuet som gäller. Och jag är gubbe. Man blir fort gubbe.

På ett möte där andra föreläsare och inspiratörer diskuterades dök det för alla självklara valet Petter upp. Rapparen Petter som då hade gett ut sin bok "16 rader" och åkte runt och föreläste om sin dyslexi och resan från att ha svårt för läsande till att se läsandet som något kul och viktigt. Bibliotekarier och mellanstadielärare var eld och lågor under föreläsningarna. Petter=Det perfekta valet. Tuff rappare som kidsen kunde identifiera sig med. Tänkte nog de flesta av oss."Gubbe" utbrast en runt bordet som jobbade med unga ungdomar. Vi pratar 11-15 år. Petter är för gammal och ofarlig menade denne person. Å det klart, Petter är företagare mer än rappare numer och lever ett gott medelklassliv(?), har blivit folklig via "Så mycket bättre" och så vidare. Dessutom är han 39 bast. Typ gubbe. Jag är 47. Typ död snart för de jag pratar inför. Inte ens ÖSK:s Mohammed Saeid hade koll på mig som fotbollspelare. Han talade också på Tegelbruket, är 23 år, och kom fram efter våra framträdanden och sa "Shit Pelle, jag hade noll koll på det där..."

Det är lätt att bli lite moloken och känna att inte fan kan jag inspirerar de här ungdomarna. Dom ser mig väl som vilken trist vuxenauktoritet som helst. Som vill banka in sånt dom inte bryr sig om i deras huvuden. Det är därför jag först berättar min levnadshistoria innan jag börjar med det andra. Alltså med fokus på min levnadshistoria inom idrotten men även om min bakgrund i stort. Mot alla odds har det gått rätt bra ändå. Från min första talarsession kom positiv återkoppling från föräldrar om att barnen frågat om böcker för att dom ville börja läsa. Det värmde mitt gubbhjärta. Jag hoppas bara att det fortsätter så.