Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-10 19:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/blohmsblogg/2014/05/29/jag-ville-aldrig-slacka-samba-eriks-vackra-drommar/

BLOHMS BLOGG

Jag ville aldrig släcka "Samba-Eriks" vackra drömmar...

Jag har aldrig varit ute efter att släcka andras vackra drömmar men ibland gör man saker i ren trötthet och desperation. Hade jag vetat då borde jag nog ha bett om ursäkt direkt. Men det stod tre poäng på spel, det var i ett derby på den verkligt Gamla Ullevi mellan Gais och Örgryte. Det var mitt sista år i karriären, jag var halvskadad, långsam, trött och dålig. "Samba-Erik" Johansson spelade i Örgryte i den matchen. Någonstans i den andra halvleken bryter ÖIS ett anfall där de flesta av Gais spelare är på väg upp i planen. Jag märker snabbt att det är en för oss i grönsvart farlig situation. Om jag inte minns helt fel så drar Christian Hemberg, Johan Elmander och Marcus Allbäck iväg mot mål tillsammans ytterligare en mittfältare. I mitten strax framför mig drar "Samba-Erik" iväg i djupled i en jäkla fart. Jag vet att jag inte kommer hänga med, jag oroar mig också för ett baklängesmål då ytorna är stora och de offensiva Örgrytespelarna många. Det är i den situationen som jag inser att jag inte har nått val. I´m fucked! Så jag tar fem-tio snabba steg fram och sparkar Erik Johansson rakt över benen. Som ett sorts förebyggande arbete eftersom han inte var i närheten av bollen. Erik stöp i gräset med ett ilsket vrål, grästuvor och små torra jordbitar flög upp i luften och landade på hans rygg. När han vänder sig om och tittar med sina ögon rakt in i mina är det med en sådan besvikelse som om jag precis tagit hans liv. Som om jag tagit varenda dröm han någonsin drömt. Att jag släckt allt det vackra i hans värld av samba "Jogo Bonito" och fotboll på långa vita stränder i Brasilien.

Jag hade glömt bort denna situation men den kom tillbaka till mig när jag läste om "Samba-Erik" i senaste Offside. Ett långt fint reportage om hans karriär, hans liv, hans "Samba Football Academy" och den ständiga drömmen om allt det vackra, lekfulla och vänskapliga i fotbollen. Den ibland naiva kärleken till landet Brasilien och fotbollen, fotbollen, fotbollen… Erik kommer säkert inte ihåg den där dagen i september 2000 men det gör jag nu efter artikeln. Å jag är så glad att jag aldrig på allvar släckte hans dröm om den i hans värld perfekta fotbollen. Hans tomma besvikna ögon vill jag aldrig mer möta.