Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-12-05 18:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/blohmsblogg/2014/06/14/alskade-huvudspelare-och-speedade-kantlopare/

Blohms blogg

Älskade huvudspelare och speedade kantlöpare

Nu är inte jag en av den där starkt växande skaran av skadeglada Spanienhatare utan tvärtom så gillar jag dom fortfarande trots den spillra till lag vi såg i andra halvlek mot Holland. Jag ville bara säga det för tydlighetens skull. Men det finns en sak som deras framgångsdominans lett fram till och det är att väldigt många lag på både landslags- och klubblagsnivå velat spela possessionspel med evighetslånga sekvenser för att hitta hål hos motståndarna centralt i planen. När de bästa gör det är det underhållande men när de näst bästa och dom därefter gör det blir det bara segt och tempofattigt.

Under matchen mellan Uruguay och Costa Rica som innehöll mycket kantspel med många inlägg samt kantfrisparkar som skapade stor oreda hos båda lagen märkte jag hur mycket jag saknat det där. Jag fullkomligt älskar bra offensiva huvudspelare och speedade kantspelare som far fram i högt tempo och sedan vevar in perfekta bollar i straffområdet. Costa Ricas 2-1mål där Oscar Duartes slänger sig fram på en kantfrispark är för mig lika vackert som ett långskott i nättaket. Jag tänker också på Australiens Tim Cahill som måste vara en av världens bästa huvudspelare. Målet han gjorde mot Chile var inte lika vackert men kraftfullt och imponerande. Vid flera tillfällen svävade långa bollar från kanterna in till Cahill som hela tiden hotade Chiles defensiv. Det är en detalj i fotbollen jag gärna ser mer utav.