Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-12-05 16:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/blohmsblogg/2014/06/20/nagra-tankar-om-uruguay-innan-nubben/

Blohms blogg

Några tankar om Uruguay innan nubben

Innan jag drar iväg för att käka lite midsommarmat och snärta i mig någon nubbe och en kall öl så måste jag bara få ur mig en liten snabb tanke. I SVT-studion efter matchen igår mellan Uruguay och England gick analyserna varma. Självklarheten att snacka fantastiske målskytten Suárez förstår jag precis som surret om Rooney och hans mål. Det var mycket England som vanligt och deras andra halvlek där dom tryckte på avhandlades.

Jag kan ha missat det men en av de mest självklara sakerna som hände i den andra halvleken hörde jag ingen nämna. Det faktum att Uruguay höll på att skänka bort vinsten genom att så tidigt sjunka tillbaka med hela laget så att mittfältet satt i knät på backlinjen. Det gjorde så att England kunde spela runt, flytta upp Baines och Johnson på kanterna och peppra in inlägg som tryckte Uruguay hela vägen in i sitt eget straffområde. Det verkade som att dom litade så enormt mycket på sitt eget försvarsspel att dom skulle kunna försvara sig så resten av matchen. Men när bollar om och om igen skickas in framför mål kommer förr eller senare en eller ett par öppna lägen dyka upp. Samtidigt finns ingen att lägga upp bollarna på de får gånger man vinner bollen istället kunde England återerövra den hela tiden och återstarta sina anfall igen. Rooneys 1-1 var fullt logiskt med tanke på Uruguays märkliga beteende.

Direkt efter kvitteringen i 75 minuten flyttade Uruguay upp laget igen, tog tag i spelet och vips, tio minuter senare ledde man med 2-1. Resten av tiden hade Uruguay full kontroll på händelserna. Med andra ord. England var det sämre laget hela matchen. Andra halvlekens övertag var en chimär men kunde ändå ha straffat sig än värre för Uruguay. Jag har sett sånt här förut och jag förstår aldrig varför man ska skänka bort initiativ helt i onödan och allt för tidigt. Hoppas Uruguay lärde sig något av det. Troligtvis inte. Så, då fick jag det sagt. Nu nubbe och lite mat. Ha en skön midsommarafton ni arma själar som läser det här...