Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-20 22:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/bokbloggen/2008/10/03/kanonpriser-361/

Thentes bokblogg

Kanonpriser

Jonas Thente
Rätta artikel

Nådigast har redaktionen i dag underrättats om att årets Nobelpris i litteratur kommer att tillkännagivas på torsdag.
Det där tillkännagivandet innebär alltid en satans eftermiddag för seriösa nyhetsmedier (ickeseriösa brukar gå in på något gym och intervjua mannen-på-gatan, som får säga att vafan ytterligare nån man aldrig hört talas om...)

Men vi, som sagt, har framför oss ett par, tre timmar av sammanställande av ett nätt litet paket om fem till sex sidor.

Enligt en märklig men ändå begriplig logik brukar utländska medier ringa och fråga oss om vem vi tror att det kommer att bli. Som om vår geografiska närhet till Börshuset på något sätt skulle göra våra gissningar mer giltiga än andras. Eller kanske de tänker att det svenska snillet och den svenska smaken är nationellt förankrad?

Jag brukar svara lite olika när de ringer. Jag vet att det är oseriöst, men inte mindre oseriöst än att ringa hit och fråga egentligen. När jag något år svarade Thomas Pynchon blev det liv på fansiter både här och där. När jag gissade på  Assia Djebar citerades jag på en mängd språk jag knappt visste existerade.

Problemet - som om det hade varit ett problem - är att det finns säkert femhundra författare världen över som skulle vara värda ett Nobelpris i litteratur. Av dessa känner jag till kanske tvåhundra.

Personligen hoppas jag alltid på att priset skall gå till någon jag aldrig har hört talas om.