Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-20 09:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/bokbloggen/2008/10/17/det-luktar-skamt-428/

Thentes bokblogg

Det luktar skämt

Visst, jag är själv trött på det, men den här lustigheten vill jag inte vara ensam om. Notera hur Ted här förvirrar begreppen för svenska dyslektiska kommentatorer till Nobelpriset i litteratur genom att förlöjliga Sverige för att vi tydligen anser Astrid Lindgren vara en författare av rang här hemma. Gnag på den. Och så detta, att denna spydiga kritiker av kritikerna av amerikansk nonchalans inför resten av världen råkar förväxla Sverige med Danmark. Gissa om danskarna ryser… Han kunde i och för sig enligt tradition ha förväxlat oss med Schweiz. Så har vi detta med Teds alternativa Nobelprislista, som bland annat förärar Franz Kafka Nobelpriset 1922, när författaren i fråga knappt hade givit ut någonting överhuvudtaget. Nice going, Ted. Lustigast är ändå att han håller med om priserna till amerikanerna Eugene O’Neill och William Faulkner. Bägge var i det närmaste fullständigt okända i USA – alkoholiserade och körda - när de fick priset, men uppmärksammades i och med det och har sedan dess uppenbarligen blivit så givna i Teds litteraturhistoria att till och med han känner till dem. 

Whattayaknow.