Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-18 13:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/bokbloggen/2009/02/10/den-andliga-biten-1549/

THENTES BOKBLOGG

Den andliga biten

Ur blänghyllan.

De kaldeiska oraklen, övers och introduktion: Ola Wikander, Sitra Ahra förlag

Fragmentsamlingen är det bästa underlaget för en tro.
De kaldeiska oraklen är en ofullständig skrift från - uppskattningsvis - 100-talet som har inspirerat en mängd mysteriereligioner från nyplatonismen till farbror Crowley.

Ursprunget är en enda röra, men den mångförslagne Wikander gör sitt bästa för att reda upp det hela. Framför allt eliminerar han den än i dag felaktiga uppfattningen att skrifterna skulle härstamma från Zarathustra.
Det verkar också rimligt att beskrivningen kaldeisk inte har något med det kaldeiska riket att göra. Detta rike är en annan benämning på det nybabyloniska dito, som för länge sedan hade upphärt existera vid texternas tillkomst.

Snarare är det så, att termen kaldeisk står för östlig, eller helt enkelt för mystisk eller magisk. Under antiken - liksom i San Francisco 1967 - visste man ju att den mest högpotenta mystical shit framför allt importeras från öst.

Men detta är bra shit. Fragmenten (Herakleitos, Pythagoras, Oraklen) har fördelen framför de uttömmande berättelserna (Bibeln, Koranen) att de inte lika lätt lånar sig till diktatorsfasoner. Eftersom berättelserna kan utmanas med fakta och förnuft, måste en vaktstyrka upprättas som bevakar Ordet mot heretiker. 
Fragmenten är däremot alltför lösa i konturerna för att slutgiltigt kunna spikas fast.

"Och gudarna har i oraklen lärt ut att en enda linje är dragen i en kurvig form...
och för dem finns stor användning av linjeformen."

Det tjafsar man inte med, eller hur? Och det utgör knappast något incitament för ett korståg.

Allting som Ola Wikander gör är intressant. I De kaldeiska oraklen begår han en väldigt bra och mycket lärd introduktion som går igenom en del av fragmentens temata, såsom moderskulten, Hekate-gestalten och de rent praktiska övningarna som skall leda till att gudarna talar genom en.

En grundbok för regniga dagar.