Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-23 03:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/bokbloggen/2009/02/24/kronprinsessan-forlovar-sig-1797/

Thentes bokblogg

Kronprinsessan förlovar sig!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

(beklagar rubriken...den har med bloggtaktiska teknikalier att göra) 

Tusentals läsare har vänt sig till mig och efterlyst Kulturelitens kommentar till förlovningen mellan ärkeprinsessan och vad han nu heter.

Ok

Min preliminära hållning var att en förmälning mellan rojalitet och populas alltid är en styggelse eftersom monarkin symboliskt sett mer eller mindre bygger på renblodighet och i första hand bör exploateras i syfte att nå ovedersägliga politiska, ekonomiska och diplomatiska fördelar.

Min omedelbara reaktion på dagens besked var: vem fan bryr sig?

Den mer intellektuella analysen ger emellertid vid handen att vi i och med dagens eklatering inte har någon monarki alls.

Släkten Bernadotte köpte en gång Sveriges krona genom att betala vår statsskuld.

Smooth move.

Vad släkten därefter har sysslat med är att gifta in sig i europeiska monarkiska ätter och därmed förgifta dem med populastiskt blod på det att grundskottet mot själva monarkins idé måtte träffa så många som möjligt.

Another smooth move.

Jag kan icke annat än applådera det svenska kungahuset till denna lika fräcka som symboliska liaison med en gym-entrepreneur och samtidigt äska att den i och för sig försumliga del av inkomstskatten som går till apanage – i likhet med kyrkoskatten - måtte bli frivillig. 

Annars merde!