Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-18 10:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/bokbloggen/2009/03/19/varens-mest-efterlangtade-2313/

THENTES BOKBLOGG

Vårens mest efterlängtade

Varje säsong brukar det alltid finnas en bok som DN:s kritiker önskar få skriva om mer än andra. 
I höstas var det för ovanlighetens skull ingen som direkt stack ut. J M G Le Clézios Raga i svensk översättning önskades av sex pers och det är ju inte så imponerande.

I vår står det emellertid helt klart vilken bok som är mest efterlängtad. W G Sebalds Svindel. Känslor (övers Ulrika Wallenström, Albert Bonniers Panache)

I sitt tyska original heter den Schwindel. Gefühle och utkom 1990. Den är den första i Sebalds serie om fyra "essäromaner" med fotografiska inslag. Sedan tidigare finns Utvandrade,  Austerlitz och Saturnus ringar, en engelsk vallfart översatta till svenska.

Lika svårt som det är att beskriva varför Sebald är ett absolut måste att läsa, lika lätt är det att bli av med sitt bokexemplar till den som man visar exemplaret för och som därför börjar bläddra, fastnar och sjunker ned i Sebalds på en gång sinnliga, återhållsamma, prosaiska och poetiska essäkonst.
Bli av med. I betydelsen bli bestulen på. Det har hänt mig.

Minst 14 kritiker härstädes  - alla är inte räknade - har önskat få recensera Svindel. Känslor.  Den har recensionsdag den 7 april.
Boka ditt exemplar redan nu och håll hårt.