Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-21 12:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/bokbloggen/2009/06/08/ett-eu-val-och-en-integritetsfraga-3750/

Thentes bokblogg

Ett EU-val och en integritetsfråga

Efter att under veckan ha läst, lyssnat till och sett på den svenska medierapporteringen, inser jag att det av hela befolkningen bara är jag som inte har fått svara på minst en av frågorna Tänker du rösta i EU-valet? och Har du röstat i EU-valet? 
Det var ganska nedslående att känna sig som den enda kvarvarande lilla, vanliga människan utan röst. Och så kom jag ihåg att jag ju har en blogg hos en tidning.
Nu kan jag svara ja på bägge frågorna. 

Valets ahhh! Var Piratpartiet.

Frånsett det faktum att partiets Christian Engström lät som en glatt överraskad bondfångare när han höll ett rörande tacktal inför sina fans:

jag tycker det är så himla fantastiskt att det funkar. Det eh...he..trodde jag aldrig...

...så var jag överlag kluven till partiets enda plattform. 

Alltså, jag betraktar den fria fildelningen som det enda riktigt effektiva sättet att få slippa Beyonce, Alcazar, The Killers, P Diddy, Black Eyed Peas och Kelly Clarkson.  

Å andra sidan får jag utslag när jag hör ordet integritet.

Det är ju ett begrepp som brukade gnällas fram av moderater som fasade vid tanken på att Riksskatteverkets rullor skulle samköras med Försäkringskassans och Free Bank of High Treasoners på Cayman Islands. Ett hot mot integriteten var ett hot mot den ekonomiska brottsligheten liksom, och därmed ett hot mot den genomsnittlige moderaten. 

Men nuförtiden har ju den keynesianska nedsippringseffekten mycket riktigt tagit ett grepp om integriteten.

Kan man säga.

Eftersom den svenska polisen och det svenska rättsystemet numera uteslutande förlitar sig på att brottslingen, i direkt anslutning till brottet, står och vinkar in i en bevakningskamera och skyltar med sitt leg och en tydlig bostadsadress nedskriven på en whiteboard.
Händer inte det så hittar de honom aldrig. 
Så det där med integritet känns lite nja. 

Dessutom noterar jag att Piratpartiets väljare till icke ringa del hade röstat på Sverigedemokraterna om inte Piratpartiet hade funnits.
Stort hmmm där....
Om en person väljer mellan att gå ut och ta en öl tillsammans med en hundskit eller med dig – och väljer dig: hade du sett det som en seger då?

Jag röstade på något annat.