Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-20 01:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/bokbloggen/2010/09/23/litet-om-forlagsfesters-anatomi-8137/

Thentes bokblogg

Litet om förlagsfesters anatomi

Man kan med fördel använda sig av gamle Pierre Bourdieu även i detta fall. Han forskade ju en hel del i hur det kommer sig att de rika aldrig är coola. I alla fall inte le nouveau riche.

Det förhåller sig ju så att det intellektuella coolhetsformuleringsprivilegiet tillhör akademiska och kulturella klasser som aldrig eller sällan har särskilt gott om pengar.
De rika - menar Bourdieu - försöker förtvivlat begripa varför en rostig folkvagn är coolare än en splitter ny BMW. Vad de inte begriper är att BMW:n aldrig kan vara cool så länge de rika köper den. Folkvagnen är däremot cool för att det är det enda de intellektuella har råd att köra omkring med.

(Det finns en massa komplikationer, men jag utgår ifrån att alla läsare av den här bloggen är bekanta med dessa. Läsare av den här bloggen som inte är bekanta med komplikationerna, får gärna sluta omedelbart med att läsa den här bloggen.)

Till saken:
På torsdagarna brukar två evenemang krocka vid 19-tiden. Det ena är Bonniers stora Kolla-så-mycket-pengar-vi-har-buffé i en inhyrd restaurang i Gothia Towers dit alla som har fått inbjudningskort är bjudna och Elton John spelar Liberace-covers på en vit flygel.
Okej, stryk Elton John, men ni fattar.

Det andra evenemanget tilldrar sig på parkeringsplatsen bortom Vallhallabadet, och är tidskriften/förlaget Pequod från Malmös Kolla-så-lite-pengar-vi-har-buffé där man säljer bärs ur bakluckan på en bil.

Vad jag vill ha sagt med detta, är att jag inte bevistar någotdera. Jag är i medelåldern - 30 år för ung för att ha något utbyte av den förra buffén och 20 år för gammal för att orka med den senare.

Dessutom ligger mitt hotell som sagt i Skövdetrakten, så inspirationen är inte direkt på topp.

Och så har jag tappat intresset för människor dessutom. "Man delights not me", som Prince Charming så riktigt påpekar.
Jag koketterar inte. Jag bara förklarar.