Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-25 01:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/bokbloggen/2010/09/28/forlorade-tillfallen-8170/

Thentes bokblogg

Förlorade tillfällen

Åter på redaktionen i Stockholm efter att ha sovit ut och sorterat intrycken från årets bokmässa.

Några saker jag missade:

Att Svenska litteratursällskapet i Finland hade ett seminarium som bland annat handlade om att jag är rädd för finska tanter. Synd att jag inte uppmärksammade det. Jag gissar att de kom fram till att jag har skälig grund för rädslan men att det inte går att göra något åt.

(Den här Ninni blev skrämd på fel sätt av en tant som hade tagit hand om henne utan att tycka om ungen. Jag träffade tanten och hon var hemsk. Inte arg, förstår ni, sånt kan man begripa. Hon var bara iskall och ironisk.
Vad är ironisk? frågade Mumintrollet.
Nå, föreställ dig att du snavar på en klibbsvamp och sätter dig mitt i den rensade svampen, sa Tooticki. Det naturliga vore förstås att din mamma blev arg. Men nehej, det blir hon inte. Istället säger hon, kallt och förkrossande: Jag förstår att det där är din uppfattning om att dansa, men jag vore tacksam om du inte gjorde det i maten. Så, ungefär.
Fy, så obehagligt, sa Mumintrollet.
[...]
Och vad gjorde du med tanten, frågade My med ögonen på skaft. Du klådde väl opp henne?
Det lönar sig inte med såna som är ironiska, sa Tooticki.)


Tove Jansson: "Det osynliga barnet"

Och så missade jag pocketgalan, där - enligt mina informanter - Björn Ranelid pratade sönder nyckelbenet på en äldre kvinna, som bortforslades med ambulans.