Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-11-29 21:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/bokbloggen/2011/08/14/knausgard-och-nagra-aktuella-fragor/

THENTES BOKBLOGG

Knausgård och några aktuella frågor

Dagens upplaga av radioprogrammet "Sommar" i P1 lovar att bli säsongens mest intressanta.
Den norsk-malmöitiske författaren Karl Ove Knausgård har med anledning av massmordet i Norge omarbetat sitt program, som sänds klockan 13 och förmodligen finns därefter på SR:s webb.

Det finns goda skäl till det.
Inte för att Knausgård skulle kunna tänkas vara på något sätt medansvarig till Anders Behring Breiviks beslut att för alltid förändra Norge. Jag tvivlar på att Breivik någonsin hört talas om Knausgård.

Men om nu varenda sten skall vändas på i syfte att förstå bakgrund och motiv, så känns det motiverat att vända också på stenen Knausgård.

I alla fall borde kännas mycket motiverat för Knausgård själv, vars tankar, teman och litterära förebilder i romanserien Min kamp inte sällan tangerar dem som Breivik perverterar.

Tankarna i Breiviks manifest om det gyllene 1950-talet, när män var män och kvinnor kvinnor; när familjen åkte ut på landet och fåglarna kvittrade - så värst mycket skiljer de sig inte från Knausgårds funderingar kring autenticitet.

På tal om poeten Olav Hauge säger han:

"det värsta är att jag kan förstå det, det där behovet av att bli kvitt allt futtigt och småaktigt som ligger och jäser inom en, allt det där bagatellartade som man kan hetsa upp sig över eller bli olycklig för, att det kan skapa en längtan efter något rent och stort som man kan gå upp i och försvinna i. Rensa bort all skit, liksom. Ett folk, ett blod, en jord. Nu är i och för sig just den tanken brännmärkt en gång för alla. Men det som ligger bakom. Det har jag inga problem med att förstå.
(Min kamp 2, övers Rebecca Alsberg, Norstedts)

Bara ett exempel av många på hur Knausgård tänker kring feminiseringen och den allmänna uppluckringen av samhället.

Åsynen av "fjäskandet för" italiensk, fransk och spansk mat i de stockholmska matdiskarna och avståndstagandet från allt svenskt finner han "urlarvigt i mina ögon och så småningom, när ett större sammanhang började framträda, därtill motbjudande".

Karl Ove drömmer om palt och valbiffar.

Här finns också en underbart rolig episod där Karl Ove på babyrytmik i Stockholm vill sparka en annan pappa - i glasögon och med stort huvud - i huvudet för att han inte skall tro att han och Karl Ove har något gemensamt. Samtidigt som han känner sig omanlig inför den kvinnliga rytmikledaren som han vill sätta på.

Nå. Antydande citat kan man alltid dra fram ur en betydligt mer komplicerad helhet. Men det allt för många våldsfantasier, allt för mycket förakt och äckel för det moderna välfärdssamhället, allt för många kodord som förhöjd livskänsla och hög moral, allt för innerliga jämförelser mellan å ena sidan det folkligt innerliga Norge där alla känner alla och är som en stor släkt, och Sverige å den andra, som är fjäskigt kosmopolitiskt och förklenat.

Man får säga att Karl Ove Knausgård har en issue med sig sel.
Och jag tror han sitter i en unik position att diskutera  Anders Behring Breivik.

Samy Birnbach – Kommt