Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-07-05 14:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/bokbloggen/2011/10/17/augustnomineringarna/

THENTES BOKBLOGG

Augustnomineringarna

Nu har jag skrivit min kommentar till de skönlitterära nomineringarna. Minst sagt andefattigt, men mediet är budskapet.

Jag hade gärna länkat till prisets hemsida, men de har i skrivande stund inte hunnit lägga upp nomineringarna.
Det har däremot bokhandlarna hunnit göra - en stund före offentliggörandena rentav - så jag länkar till en bokhandel istället.

Här min kommentar till det skönlitterära:

Ur den ocean av skönlitteratur som årligen utgives i Sverige, har Augustjuryn hinkat upp sex värdiga kandidater till det åtråvärda och lukrativa priset. Här finns två debutanter – och det är alltid särskilt roligt. Carolina Fredrikssons Flod är en märklig, sorgsen och vacker roman som kanske särskilt bör intressera alla som saknar Mare Kandre. Thomas Bannerheds moderna statarroman – får man väl kalla den – är också välvald. Bengt Ohlssons omdiskuterade pseudobiografi och Eva-Marie Liffners som vanligt skickliga hantering av den mer finstämda thrillergenren (här om C J L Almqvist och hans Tintomara-gestalt) kunde ha ersatts av flera andra utmärkta romaner från etablerade författare 2011, men det är inget att bråka om. Den enda diktboken är Sören Bondesons En kubikmeter jord. Helt okej.

Årets vinnare kommer att bli Amanda Svenssons Välkommen till den här världen. Så vet ni det. Är denna språkfyrverkeristiska roman om kärlek i den spegellabyrint vi kallar det moderna samhället värd sitt pris? Utan tvekan.