Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-27 18:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/bokbloggen/2012/03/13/for-mina-synders-skull/

Thentes bokblogg

För mina synders skull

De vet var jag bor.

Innan jag begrep att ingen fattade någonting, försökte jag ju skriva några förnuftiga texter om att kristendomen, vare sig vi vill eller ej, är en del av den västerländska kulturen och ett ganska bräddfyllt barnhem att kasta ut med det nyateistiska badvattnet. Ja, särskilt med tanke på att kristendomen bara är ett led i en mycket lång kedja av mytologiska berättelser som sträcker sig bakåt till mänsklighetens dimmiga svanskota.
Jag menar - förmätenheten i att som 40-nånting är 2012 med kanonbilligt extraerbjuden uppkoppling mot Facebook stå och gasta mot 20 000 års  hårt vunna och tusen gånger omformulerade erfarenheter...

När jag tänker efter så vill jag rentav gå så långt som till att proklamera att en person som anser sig vara kulturellt intresserad och samtidigt dissar Bibeln och den kristna traditionen, bör fundera på om det kanske inte skulle ge mer att hänga på någon kvasibrittisk sportbar och vråla fram Manchester United till oavgjort istället.

Nej, jag vill inte ha några kommentarer på det. Det är ett faktum och ingen åsikt.

Men jag fick ett brev hem till mig.
Det var en vänlig dam i Kungälv som tydligen läst mig citerad i Göteborgs-Posten om att jag inte är troende men anser Bibeln vara kultur. Till min stora heder hade hon funnit stöd för mina åsikter i en broschyr utgiven av Jehovas Vittnen. Hon skickade också med senaste numret av tidskriften Vakna! som angriper evolutionismen.

Med tanke på att den gängse lösningen av teodicéproblemet är att människan har fått friheten att välja mellan ont och gott - blir jag mer och mer övertygad om att jag är ljum och skola utspottas av både himmel och helvete när den dagen kommer. Jag försvär mig uppenbarligen till en tredje ståndpunkt. Vi som gör det kommer att hamna i Det stora biblioteket när vi dör, med mängder av jungfrur av valfritt kön, fri bar och rena handdukar.

Current 93 – Ach Golgotha: The Mystical Body Of Christ In Chorazaim (excerpt) (Vocals - Annie Anxiety)