Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-14 05:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/bokbloggen/2012/04/07/historielektioner/

Thentes bokblogg

Historielektioner

Det är otympligt och kan bli en aning träigt att recensera varje band i en pågående fackvetenskaplig serie, men i egenskap av oändligt inflytelserik och i egna ögon anständig bokbloggare vill jag ändå påminna om Norstedts bokserie om svensk historia, som föga uppseendeväckande har döpts till Svensk historia.

Det är rikets (och svenskfinlands) främsta fackhistoriker som framträder i åtta massiva volymer. Den senaste är den sjätte och behandlar åren 1830-1920. Huvudredaktör är den ständige Dick "Dick" Harrison, som i och med detta åtagande visar var det antika skåpet skall stå.

Få kan ju förneka att det föreligger en inofficiell holmgång mellan svenska historiker som försöker vandra längs den vassa eggen - det vill säga mellan fackvetenskap och populärvetenskap - men också mellan fackhistoriker och fackhistoriker. It goes with the territory.

Vi har ju Dick "Dick" Harrison, som i blotta produktiviteten har fått arvfienden Herman "GångeRolf" Lindqvist att blekna och bli rasande om vartannat. Å andra sidan kommer Harrison aldrig att vinna Folkets hjärta ity han besitter charmen hos en öronmanet och är föga tv-mässig, medan Lindqvist på ett förföriskt sätt kan övertyga sin publik om att Oscar II dog av ett skott ärtsoppa under Dackefejden.

Bägge dessa sitter säkert och svär i sina hålor över Peter "Ständiger" Englund, som av allt att döma trotsar filosofiska naturlagar och behärskar bägge dikotomierna.

:-0

En intressant omständighet kring Norstedts förnämliga serie är ju att det var just Norstedts som gav ut Herman Lindqvists serie om Sveriges historia: Historien om Sverige.

Den fick minst sagt fan: gav upphov till en hätsk debatt om vad i helvete vi skall ha akademisk historieforskning till om den allmänna historieskrivningen fortfarande ser ut som på Grimbergs tid.

Redaktören/författaren Herman Lindqvist slog ifrån sig med att han just ville vara en modern Grimberg. Norstedts lade av allt att döma ner serien 2006, efter 11 delar, och förlaget började ge ut den uteslutande akademiskt sanktionerade Sveriges historia 2009.

Hur som helst står jag här för att påpeka att man inte bör missa den här serien. Håll koll på den, för den är ett standardverk.

The Ting Tings – Help