Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 23:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/bokbloggen/2012/04/27/pm-fran-smakombudsmannen/

Thentes bokblogg

PM från Smakombudsmannen

Smakombudsmannen beklagar, men det är inte längre tillåtet att i populärmusikaliska sammanhang rimma september/november/decemberremember. Världen har helt enkelt fått nog. Ett dussin öppna slottar finns däremot kvar för månadsrim på dismember - skynda att fynda.

I övrigt - och nu lägger jag av mig Smakombudsmannens peruk - kan jag berätta att jag redaktörsjourar denna helg och som vanligt fasar för hastiga dödsfall hos kultureliten.

Jag har kommit hyfsat lindrigt undan sedan nyårshelgen 2010/2011, då jag hade att fatta beslut om huruvida Per Oscarsson hade avlidit i en brand eller ej.

Det var lite tufft. Mina två värstascenarier var att 1) DN som enda tidning över 4 sidor dödförklarade Oscarsson i brevlådan samtidigt som han på radio roat uttalade sig från en hastigt påkommen helgsemester på Kanarieöarna. 2) DN som enda tidning hade en liten notis som meddelade att Oscarssons hus brunnit ner men att några dödsfall inte kunnat bekräftas vid tiden för pressläggning, medan alla andra tidningar körde extrabilagor.

Med unisont stöd från alerta chefer agerade jag utifrån premissen att svensk teaterkonsts mest unika profiler hade bockat av och tackat för sig, och lyckades smyga in en enda liten reservation i en enda liten ingress: "...befaras ha omkommit...".

News & Views, ppl.

Jag saknar honom som fan.

Jag vill härmed uppmana kultureliten att ta det försiktigt i helgen. Inga onödiga dumheter är ni snälla. Ta det lugnt i trafiken, se upp för avståndet mellan vagn och plattform när ni stiger av vid Slussen, kolla blodtrycket och undvik skaldjur.

Jag går av jouren vid 18-tiden på söndag. Okej?

Barry Adamson – The Man With The Golden Arm