Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Thentes bokblogg

Språkets tempelmånglare

På Svenska Akademiens sekreterarblogg läser jag att somliga företag anlitar advokater för att få SAOL att lägga till ett ® efter somliga ord. Sekreteraren är mer road än oroad och som vanligt reflekterar jag över somliga företags fullständigt suicidala attityd gentemot folklig opinion och vad som därmed sammanhänger.

Med glädje minns vi ju Charlie Christensen vs Walt Disney, när det senare bolaget dundrade cease and desist för användandet av K Ankas utseende i den förres serie om A Anka.
Christensen kontrade på ett smått genialt sätt, och lät A Anka under en period gå omkring med lösnäbb, markerad som små snören vid tinningarna. Jag har för mig att Disney hukade bort från processen så småningom, väl medvetna om den löjes-branding som de själva utsatt sig för.

Nu vet jag inte vilka företag det är som vill ha in sina ® i ordlistan. Kan det vara något av telekomföretagen månne? mp3, twitter, twittra och facebooka ligger ju nära till hands som exempel på ord som införlivats i svenskan.

Douglas Coupland filosoferade någonstans om hur i framtiden stora företag kan komma att köpa rättigheterna till vissa klockslag, så att exempelvis klockan tre blir klockan Pepsi.

Håll dem stången.