Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-21 19:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/bokbloggen/2013/02/19/palen-genom-vampyrkvinnans-hjarta/

Thentes bokblogg

Pålen genom vampyrkvinnans hjärta

I en påannonsering i P1:s "Kulturnytt" i dag hörde jag något tragikomiskt. Det var ett inslag med finländska författaren Hannele Mikaela Taivassalo om hennes nya roman Svulten, som jag själv precis håller på och läser. Det är en roman om en kvinnlig vampyr, och i påannonseringen fick man veta att hon "för en gångs skull inte är ett objekt utan en stark kvinna".

Å, dessa tidstypiska, slappa ideologiska slogans som ständigt får ersätta fakta och en något mer komplicerad verklighet, så att ont bara blir värre.

I själva verket kryllar vampyrlitteraturen sedan 1700-talet av just starka kvinnor. Vi kan nämna Keats ballad "Christabel" från 1819 och "den första vampyrromanen": Le Fanus Carmilla från 1872. Vilka förstås bara är två av tusentals exempel på "starka kvinnor" inom genren. Att temat formligen har exploderat sedan efterkrigstiden är heller ingen hemlighet. Den här inte särskilt svårfunna artikeln listar en topp-tio.

Jag kan varmt rekommendera Anna Höglunds avhandling Vampyrer. En kulturkritisk studie av den västerländska vampyrberättelsen från 1700-talet till 2000-talet (H:ströms, 2011). Den innehåller otaliga partier om just genusaspekter på vampyrtemat.

Höglund citerar bland annat Gilbert och Gubars klassiska The Madwoman in the Attic:

for every glowing portrait of a submissive woman enshrined in domesticity, there exists an equally important negative image that embodies the sacrilegious fiendishness of what William Blake called the "Female Will".

Men jag tvivlar på att Gilbert och Gubar ingår i tiopoängskurserna i catchy slogans. Det blir nog för jobbigt och tar tid från workshopsen kring en bunt herrtidningar från 1975.